Maramureșul de poveste. Magnetismul locurilor care aduc anual mii de turiști

Maramureșul este una printre cele mai căutate atracții turistice din România. Locuri frumoase mai sunt în țară, însă aici poate fi înțeleasă foarte bine sintagma „omul sfințește locul”.

Mănăstiri, biserici de lemn monumente UNESCO, straie populare purtate încă cu mândrie, mâncare tradițională, obiceiuri păstrate din vechime, credințe care i-au călăuzit pe oameni de-a lungul generațiilor, toate au rămas prezente, în ciuda evoluției care este inevitabilă.

În satele din Maramureș, turiștii pot să vadă gospodării autonome – adică oameni care pot trăi chiar dacă se întrerupe electricitatea sau internetul. Oameni care depind doar de propria stare de sănătate sau, în cel mai rău caz, de condițiile meteo, pentru că dacă vremea este nefavorabilă, ei nu pot merge la arat sau semănat.

Turismul în Maramureș poate fi o lecție despre viața independentă, viața în deplină comuniune cu natura, dar fără să fii lipsit de avantajele tehnologiei.

Majoritatea au cel puțin o rudă plecată în străinătate, astfel că sunt la curent cu noutățile din lume civilizată. Desigur, internetul și televiziunea prin cablu au contribuit definitiv la asta.

Turiștii pot vizita o bogată varietate de obiective turistice. Dincolo de cele opt biserici de lemn monument UNESCO, mai sunt biserici cel puțin la fel de frumoase, care nu sunt incluse în acest patroimoniu.

Legendele care învăluie în mister mănăstiri, precum cea de la Bârsana, Rohia, sau biserica din satul Mănăstirea fac ca locul să pară cu adevărat magic.

Și dacă nu sunteți amatori de astfel de povești de spus la gura sobei, poate sunteți amatori de sporturi de iarnă. La Borșa, telegondola și pârtia este foarte ofertantă pentru amatorii de schi, dar nici stațiunile Șuior, Cavnic sau Izvoare nu sunt de lăsat pe dinafară.

Și dacă ați ajuns la Sighetu Marmației, neapărat trebuie să vizitați Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. E o experiență care v-ar putea schimba percepția despre regimul comunist.

De acolo până la Vișeu nu aveți mulți kilometri de făcut, însă odată ajunși aici, o călătorie cu mocănița, trenul cu ecartament îngust vă va oferi o experiență deosebită.

Peisajele, Cascada cailor, cu legenda sa, Lacul albastru de la Baia Sprie, cel care-și modifică culoarea în funcție de anotim, toate sunt atracții pentru turiști. 

admin

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și

Cele mai populare