Preţ uriaş de 18 lei pe kilowatt cerut de o companie din energie. Lista firmelor cu cele mai mici costuri

Guvernul a aprobat eliminarea declaraţiilor pe proprie răspundere pentru două categorii de români, respectiv chiriaşi şi pentru cei care au multe locuri de consum. 

Totuşi, rămân trei categorii de români care mai au la dispoziţie două zile lucrătoare să depună declaraţii, pentru a beneficia de cel mai mic preţ, de 68 de bani pe kWh.

Este vorba despre familiile monoparentale, familiile cu cel puțin trei copii sau cei cu aparate medicale. 

Aceștia trebuie să depună în continuare declarația pe proprie răspundere, dacă vor să beneficieze de acest tarif plafonat de 68 de bani pentru fiecare kilowatt/oră. 

Iată, însă, ce a provocat tot haosul acesta din energie. 

În prezent, dacă vrei să ai cel mai mic preț la compania de stat, la Hidroelectrica, pentru anul viitor compania nu mai ia clienți, pentru că nu știe exact ce se va întâmpla pe această piață.

Iată care sunt prețurile în aceste momente pentru un kilowatt/oră pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Prețul porneşte de la 3-4-5 lei pe kilowat/oră și, atenție, sunt și prețuri de 18 lei kilowattul/oră la o companie. Și aceasta este platforma statului. 

Preț de 18 lei kilowatt/oră la o companie din energie

„Ceea ce trebuie spus este că acest tarif nu se aplică în România, pentru majoritatea covârșitoare a românilor și a companiilor din România (…). 

Avem 0,8 lei pentru cei care consumă până în 200 kWh şi maxim 1,3 pentru toți ceilalți”, susţine Radu Oprea, senator PSD.

„Dar nu are importanță acest preț astăzi. Timp de doi ani de zile prețurile sunt plafonate. 

Acest lucru este foarte important și toți cetățenii României trebuie să știe acest lucru. Schema de plafonare este o schemă care permite ca toți cetățenii să fie plafonați pe una dintre cele trei zone de preț: fie 0,68 lei, fie 0,8 lei, fie maxim 1,3 lei pe kilowatt-oră”, mai susţine Radu Oprea.

„Acesta este prețul real al lipsei de investiții în sectorul energetic. Prețul este plafonat, într-adevăr, de Guvern, așa cum încearcă să spună domnul Oprea, dar prețul real și diferența se plătește din buzunarele noastre, de fapt.

Preţul este cel pe care îl vedeți și se datorează lipsei de investiții. 

România consumă mai mult curent electric decât produce și în loc să investim, să producem măcar cât consumăm, România închide în continuare și capacități de producție și se uită degeaba la 1,9 miliarde de euro pe care Comisia Europeană ni i-ar da dacă am avea proiecte de investiții în capacități de producere a curentului electric, dar n-avem”, a replicat Cristian Seidler, deputat USR.

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

admin

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și

Cele mai populare